Краток опис на проектот
Проектот „SAN – SMART AGRICULTURE NETWORK“ е комплетно решение што ќе овозможи креирање на систем за паметно производство на храна заснован на концептот IoT (Интернет на нештата) и вештачка интелигенција со цел да се донесат навремени, точни и точни одлуки во процесот на производство на храна. Активности за истражување и развој на проекти ќе се спроведуваат во две фази: индустриско истражување и експериментален развој.
Цели и очекувани резултати од проектот
Концептот на проектот е фокусиран првенствено на создавање паметна мрежа во овоштарството и лозарството, со акцент на земјоделските култури со висока додадена вредност. САН системот е дизајниран да ги следи сите важни информации во реално време, поврзани со температурата (воздух, почва), влажност (воздух, почва), интензитет на светлина и фотосинтеза, влага на лисјата, достапност на хранливи материи, хемиски состав на почвата, количина на користени ел. енергија и вода, состојба на резервоарот за вода, брзина и насока на ветерот, следење на појавата и висината на популацијата на штетни организми (габични заболувања и штетници од животинско потекло) и давање препораки и / или преземање корективни активности и автоматизација на процесите за создавање пооптимални агротехнички услови во
развојни фази на одредена култура.
Активностите на проектот се однесуваат на:
а) Развој на мрежа на поврзани сензори и уреди
б) Развој на централен софтверски систем
в) Развој на модели на невронски мрежи
Покрај хардверската и софтверската компонента, истражувањето и развојот ќе создадат напредни аналитички модели кои вклучуваат примена на сегментот вештачка интелигенција преку употреба на нервни мрежи кои ќе можат да ги анализираат претходно собраните податоци, а потоа самостојно, со високо ниво на точност, прецизност и навременост преземе корективни активности во производството на храна.
Првично, за потребите на истражување и развој, маслинката беше избрана како култура, не само поради традиционалното значење во производството на храна во Република Хрватска, туку и поради нејзините специфики во производниот процес и влијанието на абиотичките услови врз количината и квалитетот на приносот. маслиново масло. Две локации (Новиград и Оман) беа избрани за да се испита влијанието на различните микроклиматски и други услови врз функционалноста на паметната мрежа.
Избраните локации ќе бидат еден вид „лаборатории на отворено“ каде ќе се инсталира експериментално поставување на паметна мрежа и потоа, преку анализа на добиените резултати, ќе се идентификуваат технолошки решенија за подобрување на работата на самата платформа. Истражувањата и развојот ќе траат четири години, што ќе овозможи анализа преку четири целосни вегетациски циклуси на маслинки и на тој начин, преку акумулација на знаење и информации во нервните мрежи, за да се постигне многу високо ниво на прецизност и точност во функционалноста на паметните мрежи.
Вкупна вредност на проектот и колку финансира ЕУ (во хрватски куни)
+ Вкупната вредност на проектот е 11.496.067,00 HRK
+ Удел на ЕУ за проектот е 8.234.836,12 HRK
Период на имплементација на проектот
26.6.2018. – 26.6.2022.
За повеќе информации:
LUKICIC@ELEKTROKOVINA.HR
Линкови:
+ www.STRUKTURNIFONDOVI.HR
+ https://STRUKTURNIFONDOVI.HR/EU-FONDOVI-2014-2020/OP-KONKURENTNOST-I-KOHEZIJA/